marți, 23 aprilie 2019

Mai multe despre proiect

Aceasta este un proiect care urmărește catalogarea pe cât se poate de exhaustivă a volumelor de versuri apărute în limba română pe parcursul ultimului secol, de la an la an.
(This is a project which seeking cataloging as exhaustive as possible poetry volumes in Romanian that have been released over the last century, from one year to another.)


Cunoscut multă vreme drept pur și simplu proiectul poezie românească, institutul /rupere de rând/ (un institut alcătuit, deocamdată, numai din Yigru Zeltil) este o dezvoltare recentă a unei idei destul de vechi: încă de pe la începutul anului 2011, îmi deschisesem o pagină specială de Blogspot (dar nu aceasta) cu o listă fără clasament a cărților de poezie ale anului 2010 (cele relativ puține pe care le cunoaștem), ca o reacție la clasamentele hazardate pe care le făceau criticii prin revistele literare. Voiam să evidențiez în felul acesta și niște volume care erau nedreptățite de acest mainstream (din diverse motive, criticii se pronunță rareori asupra cărților ce vin pe alte filiere sau de la alte edituri decât cele pe care le preferă).

Mai ales după 2015, lista mea anuală a început să capete forma de astăzi: o panoramare cât se poate de exhaustivă și monstruos de întinsă a producției editoriale, din care cea mai mare parte o reprezintă volumele scoase în afara comerțului, publicate la edituri cu adevărat obscure (dintre cele care nu au deloc catalog sau nici măcar o pagină pe Internet), în multe cazuri lansate o singură dată prin vreo școală sau casă de cultură (alteori, singura dovadă a existenței lor este înregistrarea lor fizică la depozitul legal al Bibliotecii Naționale, de exemplu).

Proiectul acesta nu ar fi fost posibil fără Biblioteca Națională a României (care binevoiește să publice, deși cu mari întârzieri în fiecare an, catalogul publicațiilor în curs de apariție), Biblioteca Națională a Republicii Moldova, Biblioteca Județeană „I.N. Roman” Constanța, Biblioteca Județeană „Marin Preda” Teleorman (se poate citi aici mai multe despre colaborarea mea recentă cu această bibliotecă) și alte biblioteci din țară. Lor ar trebui să le mulțumesc în primul rând.

Apoi ar mai fi și coperta: din păcate, cele mai multe biblioteci din țară nu au tendința de a scana coperta volumelor pe care le cataloghează (cu rare excepții, precum Biblioteca Județeană ASTRA sau, uneori, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”), deși bazele de date on-line pe care le utilizează permit lucrul acesta, iar Muzeul Național al Literaturii Române nu s-a gândit să realizeze un proiect de genul acesta. Prin urmare, în lipsa fondurilor, am folosit cel mai adesea imagini de pe Internet, mai cu seamă de pe paginile anticariatelor on-line (se pot vedea adeseori watermark-uri).

Printre miile de imagini se numără și câteva sute de fotografii proprii, însă o parte sunt datorate și echipei de colaboratori - Lucian Brad, Iulian Leonard, Leonard Matei, Simona Toma și alții care au contribuit într-o mai mică măsură de-a lungul timpului. Dacă ai acces la o bibliotecă anume și ești dispus să mă ajuți cu procesul acesta, te invit să mă contactezi pe mail.

Trebuie să mulțumesc și autorilor care au avut bunăvoința de a-și promova cărțile sau de a-mi pune la dispoziție, special pentru aceste proiect, datele și copertele. Nu în ultimul rând, mulțumesc editurilor care m-au ajutat până acum cu măcar o parte din catalogul lor: Agol, BrumaR, InfoEST, Tracus Arte ș.a. (listă în lucru)


Proiectul acesta este un permanent șantier, însă, conform și dorinței unei cercetător literar care s-a arătat interesat de datele pe care le pot oferi, încerc în următoarele 12-16 luni să ajung într-un stadiu în care pot spune că anii 1990-2018 au fost în proporție de 99% catalogați. Mai e până acolo...

23 aprilie 2018 este data când am reușit să „defrișez” pentru prima dată un an: 2016, cu cele peste două mii (!!) de volume ale sale. Cu ceilalți ani nu am ajuns încă la un stadiu atât de avansat tocmai pentru că am preferat să nu mă axez pe un singur an.

De ceva timp, după cum se poate vedea, proiectul a ajuns să se întindă până în 1918, deși mai mult cu titlu de curiozitate (este posibil ca o bună parte din volumele apărute în perioada interbelică să fi fost pierdute din orice sau aproape orice catalog accesibil astăzi, din mai multe motive). Producția de carte fiind artificial limitată în perioada comunistă, aceasta va fi mai curând panoramată în întregime. Primii ani ai perioadei postcomuniste, în schimb, sunt iarăși destul de obscuri, deoarece nu exista încă o lege funcțională a depozitului legal și alte asemenea motive tehnice.

Ca să înțelegeți mai bine procesul, trebuie să precizez că eu coroborez mai multe baze de date (ale bibliotecilor sus-menționate) cu rezultatele oferite de motoarele de căutare. Procesul ar fi fost mult mai rapid dacă ar exista la nivelul întregii țări un buletin anual al depozitului legal al BN care să precizeze în dreptul fiecărui volum dacă este sau nu de versuri (așa cum o face Biblioteca Județeană ”Octavian Goga” Cluj). Acesta nu numai că nu există, dar chiar și dacă ar exista, nu ar fi o sursă exhaustivă, din moment ce, am putut constata, nenumărate volume dintre cele care apar în catalogul publicațiilor în curs de apariție nu mai ajung și la depozitul legal BNR, deși se poate vedea din alte surse că au apărut și chiar au fost lansate. Mai rău, pot exista cărți care, cu toate că au ISBN și au fost publicate în România, sunt de negăsit în bazele de date BNR - și asta, în unele cazuri, pentru că editurile respective reciclează ISBN-uri, folosesc același ISBN pentru mai multe titluri... În plus, am mai avut dureri de cap și încercând să determin dacă volumele anunțate la sfârșitul unui an chiar au apărut sau nu înainte de începutul anului următor, apariție fizică care poate avea loc cu multe luni înainte de lansare...

(Actualizare 26-11-2018: Despre colaborarea mea cu biblioteca din Alexandria am scris într-o postare separată, unde am schițat totodată și o primă analiză a producției editoriale dintr-o zonă întreagă, în cazul de față Teleorman.)

(Actualizare 08-5-2018: Treizeci și patru de mii de volume de versuri (sau, mai exact, 33936, suma cifrelor alăturate) au fost publicate în limba română între anii 1990-2016....)

(text în lucru)

4 comentarii:

  1. Vă felicit pentru această frumoasă inițiativă!! Bravo, bravo, bravo!
    Gheorghe Sarău

    RăspundețiȘtergere
  2. Vă mulțumesc pentru ambițiosul proiect dedicat unei cauze în care mai mult poeții cred. Sunt unul dintre ei. Mă numesc Tatiana Rădulescu/ semnalez aparițiile ce ar putea fi luate în considerare în acest studiu.
    Tatiana Rădulescu/ Soare alpin/ 2008/ed. do minor/ București
    Provocarea poemului ( Tipo Moldova) - Iași 2013
    2018 Închinarea scribului ( e Literatura) - București

    Tatiana Rădulescu Wordpress

    RăspundețiȘtergere
  3. Salutare. Lucrez în perioada asta la un proiect prin care încerc să centralizez tot ce s-a scris în limba română. Îmi puteți transmite, vă rog, o adresă de email? Mulțumesc. sam@mediawrite.agency

    RăspundețiȘtergere
  4. Wow! este absolut SENZATIONAL ce faceti! FELICITARI din toata inima! Sunt unul dintre scriitori MIHAELA CD din Montreal Canada, am gasit 3 din cartile mele aici. Mai am 4 carti publicate unde sa va trimit informatiile? Cu deosebita stima si reala admiratie pentru munca dumneavoastra extraordinara!

    RăspundețiȘtergere